Lymfedrainage

De lymfedrainage is een bijzondere massagetechniek die tot doel heeft om overtollig vocht en metabole afvalstoffen af te voeren via de lymfebanen.

Deze technieken kunnen manueel of mechanisch uitgevoerd worden.
Deze techniek biedt goede resultaten bij oa. mastectomie, posttraumatisch oedeem, lymfoedeem en sommige acute inflammatoire aandoeningen van de onderhuidse weefsels.

Lymfedrainage is een natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte . In dit geval kan de natuurlijke drainage van het lymfe met de handen (manueel) geoptimaliseerd worden.

Als aanvulling op de manuele lymfedrainage kan ook een mechanische lymfedrainage  (plaatsen van een manchet met een drukpomp(lymfamat)) worden toegepast.

De manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter via de lymfbanen af te voeren.
De manuele lymfdrainage is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele vochtophopingen weg te werken, de immuniteit te verhogen, stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

Bij de manuele lymfdrainage wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Stroomrich.ting van lymfestelsel. Indien nodig wordt de manuele behandeling aangevuld door nog extra lymfedrainage in de lymfamat( toestel voor lymfedrainage) of met lymfetaping.

De behandeling is pijnloos en de behandelingsduur is afhankelijk van de klacht.

Als aanvulling op de manuele therapie is het mogelijk om de lymfe afvoer te bevorderen door te lymfetapen.

Indicaties

  • Zwellingen (oedeem): vb. lymfoedeem na gedeeltelijke of volledige borstamputatie, oedeem van de benen, post-traumatische en post-operatieve oedemen, lipoedeem.